zondag 30 december 2012

Voeding als medicijn



Er zijn bijzondere voedingsstoffen die geweldig zijn voor onze gezondheid en één daarvan is astaxanthine. Het is een bloedrode plantenpigment dat voorkomt in: microalgen, garnalen, kreeft en crab en tot dezelfde familie als de carotenoïden, bètacaroteen, luteïne en lycopeen behoort. 

Astaxanthine en omega-3
Zalm, kreeft, garnaal en krab hebben de typische rode kleur, astaxanthine, dat  door  de donkerrode pigment wordt door het microscopisch kleine zeealgje, Haematococcus pluvialis geproduceerd. Deze kleine micro-zeealg, dat zich voedt met omega-3 rijke planton en ijsalgen,  is hét voedsel voor allerlei zeeleven, maar vooral voor de wilde Pacific zalm, zoals de ‘Sockeye zalm’ die boordevol zit met natuurlijke astaxanthine. Het donkerrode pigment, dat in dit zeevoedsel voorkomt, kan de cellen beschermen tegen de dagelijkse schade die door instabiele moleculen, vrije radicalen, worden aangericht. Het wordt een natuurlijke, zuivere super-antioxidant genoemd, vanwege zijn vele geweldige eigenschappen. De unieke bron van deze micro-algen, behalve dat het een vrije radicalenvanger is, dat het een ontstekingsremmende en afweerversterkende werking heeft.
Volgens wetenschappelijke onderzoeken helpt astaxanthine -bij dementie; -tegen veroudering, -bij visuele problemen; -hartconditie; -kanker en nog vele andere verschijnselen van het ziek zijn. Helaas is wilde oceaan zalm peperduur, bevat het wel enige dioxine, kwik en PCB’s, maar volgens deskundigen weegt dat niet op tegen de vele gezonde voordelen die wilde zalm, zoals de Sockeye zalm, bevat.

Astaxanthine, een vrije radicalenvanger
Astaxanthine valt onder de familie van de carotenoïden, zoals luteïne, bètacaroteen en lycopeen, maar is hier ook superieur aan. Het is een carotenoïde, een krachtige super-antioxidant, de koning onder de carotenoïden. Het positioneert in het gehele celmembraan, zowel van binnen als van buiten, het overspant de hele lipidelaag, zodat het de totale lichaamscel kan beschermen. Het heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen, omdat het meerdere vrije radicalen aankan in tegenstelling tot andere antioxidanten, zoals vitamine C en E, resveratrol en quercetine. Het is zelfs tientallen malen sterker dan vitamine C, beta-caroteen en vitamine E en dat is super.
Het is in studies aangetoond dat het helpt bij patiënten met reumatoïde artritis, pijn in de gewrichten veroorzaakt door ontsteking, het geeft bescherming van je netvlies en macula tegen vrije radicalen; het gezichtsvermogen. Een andere studie, in de Britisch Journal of Nutricion, verhaalt een ander ongelooflijke eigenschap van astaxanthine, dat het de bloed-hersenbarriëre kan passeren, zodat het de hersenen, centraal zenuwstelsel en ruggenmerg kan beschermen.
Omdat we de gehele dag gebombardeerd worden met veel vrije radicalen, is het verstandig om iedere dag het super-antioxidant astaxanthine te nemen. Geadviseerd wordt voor een normale goede bescherming om 4 tot 6 milligram per dag te gebruiken. Je kunt meer nemen, dat is afhankelijk van de aandoening. Er zijn geen bijwerkingen bekend, alleen bij het gebruik van veel astaxanthine kan een oranje kleur te opvallen.

Astaxanthine en Anti-aging
Astaxanthine is super anti-aging voedsel met kleine wonderen het:
-vermindert het uiterlijk van rimpels, ouderdomsvlekken, droge huid
 en sproeten
-vermindert oxidatieve stress
-gaat dyspepsie tegen (verstoring in het spijsverteringssysteem)
-bevordert het uithoudingsvermogen
-beschermt de huid tegen de zon veroorzaakte vrije radicalen 
-geeft een betere elasticiteit en vochtigheid
-gaat bij sporten spiervermoeidheid tegen en herstelt de spieren
-verhoogt en verbetert het de kracht en uithoudingsvermogen
-het is geweldig voor vermoeide ogen en de botten
-beschermt de hersenen en zenuwstelsel tegen vrije radicalen
-supervoeding voor de hersenen, het heeft namelijk het vermogen de bloed-hersenbarrière te
 passeren.

Krill astaxanthine, supplement
Vervolgens kunnen we het voedingssupplement ‘Krill’, Euphasia superba, gebruiken. Krill is een zwevende massa van transparante, garnaalachtige schaaldiertjes, die zich voeden met omega-3 rijke plankton en ijsalgen. Het is beter om de wilde zalm lekker in de oceaan te laten zwemmen en om Krill te nemen, zonder dioxine en PCB’s, het geweldige super-antioxidant, astaxanthine.
Geniet iedere dag van deze supergezonde voedingsmedicijn.

Sophie
Meer adviezen en recepten vind je in:
-Slimme voeding ISBN 978-90-79878-01-7

-Anti-aging: de steen der wijzen ISBN 978-90-79878-04-8
-Lang en vitaal leven  ISBN 978-90-79878-05-5






Geen opmerkingen:

Een reactie posten