Kruiden kunnen een enorm voordeel hebben op onze gezondheid.
Studies en onderzoeken tonen
aan dat het gebruik van kruiden en specerijen ontstekingswerend werken. Het geweldige voordeel van het gebruik
van kruiden is dat ze erg laag in calorieën zijn, een krachtige antioxidanten
werking hebben en het algehele welzijn bevorderen. Daarbij komt dat kruiden net
zoveel waarde hebben als vitamines en mineralen.
De laatste vijftig jaren wordt er veel intensief
universitair onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van veel kruiden.
In India, de bakermat van de Ayurvedische voeding,
wordt al meer dan 5000 jaar met kruiden in de gezondheidszorg gewerkt. Nog ver
daarvoor waren mens en natuur één, natuurmensen leefden van planten en fruit.
Zij ontdekten dat bepaalde planten hun gezondheid konden bevorderen, dat bepaalde
bladen, stengels en wortels het middel waren om hun kwalen te genezen. Zo bouwden
volkeren in de loop van eeuwen een grote kennis op van een natuurlijke werking
en de magische waarde van planten voor hun gezondheid. Jaren later zijn door veroveraars
en zeevaarders veel kruiden vanuit het Verre Oosten meegenomen naar Egypte en
Griekenland en van daaruit heeft het zich over heel Europa verspreid.
Kruiden zijn in onze levensstijl steeds bekender
geworden, niet alleen om hun onmisbare en heilzame kracht voor de gezondheid,
maar ook om hun smaakverhogende werking in het bereiden van voedsel. De meest
bekende culinaire kruiden zijn kurkuma, gember, kaneel, rozemarijn, peper,
komijn…, die we allemaal hun eigen smaak en gezondheidsfunctie hebben.
Het belangrijkste dagelijkse kruid dat we moeten
gebruiken is kurkuma, ofwel geelwortel of koenjit (Maleis) genaamd. Het
belangrijkste ingrediënt van de kurkuma is curcumine, een curcuminoïd, dat ook
wel de gele kleur aan de kurkuma geeft. Het heeft van alle kruiden de meest
natuurlijke en grootste invloed op de totale gezondheid. Het is vijf tot acht
keer sterker dan vitamine E en sterker dan vitamine C, drie keer krachtiger dan
druivenpitten of pijnboomschors (OPC) en krachtig om vrije radicalen in het
lichaamsweefsel op te ruimen. Het stimuleert het immuunsysteem, het ondersteunt
de celwerking en helpt tegen stress. Het heeft een kankerwerend effect voor de
gezondheid, het remt de vorming van nieuwe bloedvaten en daardoor het afsterven
van tumorcellen. Het voedt en reinigt de huid, het is zogezegd voor uiterlijke
schoonheid en innerlijke zuiverheid. Kurkuma wordt bij veel aandoeningen
gebruikt en we kunnen het dagelijks preventief gebruiken door toevoeging bij
het bereiden van het voedsel. Kurkuma is een kruid die in bijna al mijn recepten voorkomt.
In India wordt kurkuma dagelijks in iedere keuken gebruikt
en als basisingrediënt verwerkt tot het kruidenmengsel kerrie. Er is zowel een sterke
als milde kerrie verkrijgbaar, dat ligt aan de kruidensamenstelling. Het
belangrijkste bij het gebruik is dat kurkuma een synergie met peper heeft,
waardoor kurkuma veel beter in het lichaam wordt opgenomen.
Kurkuma kun je kopen vers als wortel of gedroogd als
poeder. Verse kurkuma en verse rode peper heeft wel mijn voorkeur, vanwege de
smaak.
Laten we bij het kopen wel selectief te werk gaan want
bij niet biologische kruiden, zoals ook bij niet biologische voeding, kunnen de
meest krachtige, actieve ingrediënten verloren gaan door dubieuze chemische
processen.
Sophie
Meer
adviezen en recepten vind je in:
-Slimme
voeding ISBN 978-90-79878-01-7
-Anti-aging:
de steen der wijzen ISBN 978-90-79878-04-8
-Lang en vitaal leven
ISBN 978-90-79878-05-5
Geen opmerkingen:
Een reactie posten