zondag 22 april 2012

Kruiden kunnen een enorm voordeel hebben hebben de gezondheid


Kruiden kunnen een enorm voordeel hebben op onze gezondheid.

Studies en onderzoeken tonen aan dat het gebruik van kruiden en specerijen ontstekingswerend werken.  Het geweldige voordeel van het gebruik van kruiden is dat ze erg laag in calorieën zijn, een krachtige antioxidanten werking hebben en het algehele welzijn bevorderen. Daarbij komt dat kruiden net zoveel waarde hebben als vitamines en mineralen.
De laatste vijftig jaren wordt er veel intensief universitair onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van veel kruiden.

In India, de bakermat van de Ayurvedische voeding, wordt al meer dan 5000 jaar met kruiden in de gezondheidszorg gewerkt. Nog ver daarvoor waren mens en natuur één, natuurmensen leefden van planten en fruit. Zij ontdekten dat bepaalde planten hun gezondheid konden bevorderen, dat bepaalde bladen, stengels en wortels het middel waren om hun kwalen te genezen. Zo bouwden volkeren in de loop van eeuwen een grote kennis op van een natuurlijke werking en de magische waarde van planten voor hun gezondheid. Jaren later zijn door veroveraars en zeevaarders veel kruiden vanuit het Verre Oosten meegenomen naar Egypte en Griekenland en van daaruit heeft het zich over heel Europa verspreid.

Kruiden zijn in onze levensstijl steeds bekender geworden, niet alleen om hun onmisbare en heilzame kracht voor de gezondheid, maar ook om hun smaakverhogende werking in het bereiden van voedsel. De meest bekende culinaire kruiden zijn kurkuma, gember, kaneel, rozemarijn, peper, komijn…, die we allemaal hun eigen smaak en gezondheidsfunctie hebben.

Het belangrijkste dagelijkse kruid dat we moeten gebruiken is kurkuma, ofwel geelwortel of koenjit (Maleis) genaamd. Het belangrijkste ingrediënt van de kurkuma is curcumine, een curcuminoïd, dat ook wel de gele kleur aan de kurkuma geeft. Het heeft van alle kruiden de meest natuurlijke en grootste invloed op de totale gezondheid. Het is vijf tot acht keer sterker dan vitamine E en sterker dan vitamine C, drie keer krachtiger dan druivenpitten of pijnboomschors (OPC) en krachtig om vrije radicalen in het lichaamsweefsel op te ruimen. Het stimuleert het immuunsysteem, het ondersteunt de celwerking en helpt tegen stress. Het heeft een kankerwerend effect voor de gezondheid, het remt de vorming van nieuwe bloedvaten en daardoor het afsterven van tumorcellen. Het voedt en reinigt de huid, het is zogezegd voor uiterlijke schoonheid en innerlijke zuiverheid. Kurkuma wordt bij veel aandoeningen gebruikt en we kunnen het dagelijks preventief gebruiken door toevoeging bij het bereiden van het voedsel.  Kurkuma is een kruid die in bijna al mijn recepten voorkomt.

In India wordt kurkuma dagelijks in iedere keuken gebruikt en als basisingrediënt verwerkt tot het kruidenmengsel kerrie. Er is zowel een sterke als milde kerrie verkrijgbaar, dat ligt aan de kruidensamenstelling. Het belangrijkste bij het gebruik is dat kurkuma een synergie met peper heeft, waardoor kurkuma veel beter in het lichaam wordt opgenomen.
Kurkuma kun je kopen vers als wortel of gedroogd als poeder. Verse kurkuma en verse rode peper heeft wel mijn voorkeur, vanwege de smaak.

Laten we bij het kopen wel selectief te werk gaan want bij niet biologische kruiden, zoals ook bij niet biologische voeding, kunnen de meest krachtige, actieve ingrediënten verloren gaan door dubieuze chemische processen.

Sophie
Meer adviezen en recepten vind je in:
-Slimme voeding ISBN 978-90-79878-01-7

-Anti-aging: de steen der wijzen ISBN 978-90-79878-04-8
-Lang en vitaal leven  ISBN 978-90-79878-05-5


Geen opmerkingen:

Een reactie posten