donderdag 19 april 2012

De Spijsvertering. deel 1


De Spijsvertering. deel 1

Het is alweer enige tijd geleden dat ik een discussie had met Dynia, mijn kleindochter. Op 
school hadden ze het over de spijsvertering gehad en haar verteld dat mensen omnivoren zijn. 
‘Ha’, zeg ik ‘dus jij eet hetzelfde als een varken, beer of rat? Dat zijn omnivoren, nou daar wil ik mijn voeding niet mee vergelijken hoor. 

Een omnivoor zegt de leraar
De meeste biologische wetenschappers zijn het helemaal niet met elkaar eens wat wij nou eigenlijk zijn. Zijn we nou een omnivoor, herbivoor, of fructivoor. En, je hebt ook nog de granivoor, de graanpikker. Ja, jouw leraar zegt dat de mens een omnivoor is, maar weet je dat mensen die als een omnivoor leven, meestal problemen hebben met hun spijsvertering? Als de mens zou leven als een fructivoor, heeft hij geen problemen met de spijsvertering’. Even was het stil, maar toen begon ze zich weer te verdedigen met dat ze toch een omnivoor was, want de leraar heeft dat nu eenmaal gezegd. ‘Ja ik begrijp, dat je de les van je leraar moet volgen, anders krijg je een onvoldoende, maar ik zou wel eens met hem hierover in discussie willen gaan’ , zei ik. ‘Maar Dunya heeft de leraar je ook verteld hoe de spijsvertering werkt’? Luister:

Het spijsverteringstelsel
Er zijn heel veel mensen die eten zoals een omnivoor, maar ook veel lichamelijke klachten/problemen hebben, die ze niet met hun spijsvertering associëren. Wat verstaan we onder de spijsvertering? Het woord zegt het al, de vertering van spijzen van geconsumeerde voeding. Hieronder wordt de vertering en het afbraakproces van je voedsel verstaan. Gezonde en de juiste voedingsmiddelen zijn voor de mens en het dier van uitermate groot belang, omdat gezondheid, vitaliteit en energie daaruit moeten voortkomen. Waarom zijn er zoveel mensen moe, lusteloos, energieloos? Vul maar in…

Voedingsmiddelen
Welke voedingsmiddelen zijn nou voor de mens het juiste om een goede spijsvertering, een optimale gezondheid te verkrijgen, om niet in de problemen (ziektes) te komen? Welke voedingsmiddelen zijn voor dieren geschikt en waarom eet de mens en het dier verschillende voedingsmiddelen?
Mensen en dieren eten wel dezelfde voedingsstoffen. De vertering en stofwisseling verloopt wel op dezelfde manier, maar er is een groot verschil bij mens en dier in de voedselkeuze, de maag en het darmstelsel. Het dier in de natuur gebruik zijn instinkt bij zijn voedselkeuze, de mens laat zich leiden door zijn verstand en de reclame, omdat bij de mens, door zijn levenswijze, het instinkt bij zijn voedselkeuze, praktisch weggevallen en verwaarloosd is. Bij de mens en het dier komen verschillende spijsverteringstelsels voor. Er zijn fructivoren (vruchteneters), carnivoren (vleeseters), granivoren (graanpikkers), herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters), ieder met een verschillend spijsverteringsstelsel, waarvoor bepaalde voedingsmiddelen geschikt zijn.

Laten we de spijsvertering van de fructivoor en carnivoor bespreken

De Fructivoor
De oermens (hominid) was en de mens is, net zoals de hogere apensoorten, al eeuwen een vruchteneter, een fructivoor, dat wil zeggen dat zijn spijsverteringsstelsel daarop aangepast is en dat hij dit voedsel het gemakkelijkst, zonder problemen kon en kan verteren. Jaren later heeft de mens, na de oermens, zich moeten bij voeden met andere voedingsstoffen zoals planten, vlees en vis (de jacht en visvangst) en weer later met graanproducten om te kunnen overleven. Het spijsver-teringsstelsel van de mens heeft zich daar niet bij aangepast, integendeel uit onderzoekingen is gebleken dat al in het verre verleden bij mensen, doordat zij andere voedingsstoffen tot zich te na-
men, al spijsverteringsproblemen voordeden.

De Carnivoor
Zo is de spijsvertering en het maag-/darmstelsel van een vleeseter (carnivoor) totaal anders dan dat van de mens (fructivoor). Het maagzuur van een carnivoor kan zeer agressief zijn en ligt 10 tot 20 keer hoger, om de eiwitten (vlees) te kunnen verteren dan bij de niet carnivoren. Botten en been-
deren (calcium, alkalische stoffen) zorgen weer voor een neutralisatie van deze eiwitten (verzurende werking). Het darmstelsel en de transittijd van de spijsvertering van een carnivoor is glad en vrij kort. Denk maar eens aan een kat die altijd met zijn poten haar behoefte wilt begraven, omdat het gaat stinken en rotten. Hier zie je een groot verschil tussen de spijsvertering, van de carnivoor (vleeseter) en een fructivoor (oermens), en de verteringsproblemen die hierdoor bij de mens kunnen ontstaan.

wordt vervolgd.

Sophie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten