zondag 22 april 2012

Kruiden kunnen een enorm voordeel hebben hebben de gezondheid


Kruiden kunnen een enorm voordeel hebben op onze gezondheid.

Studies en onderzoeken tonen aan dat het gebruik van kruiden en specerijen ontstekingswerend werken.  Het geweldige voordeel van het gebruik van kruiden is dat ze erg laag in calorieën zijn, een krachtige antioxidanten werking hebben en het algehele welzijn bevorderen. Daarbij komt dat kruiden net zoveel waarde hebben als vitamines en mineralen.
De laatste vijftig jaren wordt er veel intensief universitair onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van veel kruiden.

In India, de bakermat van de Ayurvedische voeding, wordt al meer dan 5000 jaar met kruiden in de gezondheidszorg gewerkt. Nog ver daarvoor waren mens en natuur één, natuurmensen leefden van planten en fruit. Zij ontdekten dat bepaalde planten hun gezondheid konden bevorderen, dat bepaalde bladen, stengels en wortels het middel waren om hun kwalen te genezen. Zo bouwden volkeren in de loop van eeuwen een grote kennis op van een natuurlijke werking en de magische waarde van planten voor hun gezondheid. Jaren later zijn door veroveraars en zeevaarders veel kruiden vanuit het Verre Oosten meegenomen naar Egypte en Griekenland en van daaruit heeft het zich over heel Europa verspreid.

Kruiden zijn in onze levensstijl steeds bekender geworden, niet alleen om hun onmisbare en heilzame kracht voor de gezondheid, maar ook om hun smaakverhogende werking in het bereiden van voedsel. De meest bekende culinaire kruiden zijn kurkuma, gember, kaneel, rozemarijn, peper, komijn…, die we allemaal hun eigen smaak en gezondheidsfunctie hebben.

Het belangrijkste dagelijkse kruid dat we moeten gebruiken is kurkuma, ofwel geelwortel of koenjit (Maleis) genaamd. Het belangrijkste ingrediënt van de kurkuma is curcumine, een curcuminoïd, dat ook wel de gele kleur aan de kurkuma geeft. Het heeft van alle kruiden de meest natuurlijke en grootste invloed op de totale gezondheid. Het is vijf tot acht keer sterker dan vitamine E en sterker dan vitamine C, drie keer krachtiger dan druivenpitten of pijnboomschors (OPC) en krachtig om vrije radicalen in het lichaamsweefsel op te ruimen. Het stimuleert het immuunsysteem, het ondersteunt de celwerking en helpt tegen stress. Het heeft een kankerwerend effect voor de gezondheid, het remt de vorming van nieuwe bloedvaten en daardoor het afsterven van tumorcellen. Het voedt en reinigt de huid, het is zogezegd voor uiterlijke schoonheid en innerlijke zuiverheid. Kurkuma wordt bij veel aandoeningen gebruikt en we kunnen het dagelijks preventief gebruiken door toevoeging bij het bereiden van het voedsel.  Kurkuma is een kruid die in bijna al mijn recepten voorkomt.

In India wordt kurkuma dagelijks in iedere keuken gebruikt en als basisingrediënt verwerkt tot het kruidenmengsel kerrie. Er is zowel een sterke als milde kerrie verkrijgbaar, dat ligt aan de kruidensamenstelling. Het belangrijkste bij het gebruik is dat kurkuma een synergie met peper heeft, waardoor kurkuma veel beter in het lichaam wordt opgenomen.
Kurkuma kun je kopen vers als wortel of gedroogd als poeder. Verse kurkuma en verse rode peper heeft wel mijn voorkeur, vanwege de smaak.

Laten we bij het kopen wel selectief te werk gaan want bij niet biologische kruiden, zoals ook bij niet biologische voeding, kunnen de meest krachtige, actieve ingrediënten verloren gaan door dubieuze chemische processen.

Sophie
Meer adviezen en recepten vind je in:
-Slimme voeding ISBN 978-90-79878-01-7

-Anti-aging: de steen der wijzen ISBN 978-90-79878-04-8
-Lang en vitaal leven  ISBN 978-90-79878-05-5


donderdag 19 april 2012

De Spijsvertering. deel 1


De Spijsvertering. deel 1

Het is alweer enige tijd geleden dat ik een discussie had met Dynia, mijn kleindochter. Op 
school hadden ze het over de spijsvertering gehad en haar verteld dat mensen omnivoren zijn. 
‘Ha’, zeg ik ‘dus jij eet hetzelfde als een varken, beer of rat? Dat zijn omnivoren, nou daar wil ik mijn voeding niet mee vergelijken hoor. 

Een omnivoor zegt de leraar
De meeste biologische wetenschappers zijn het helemaal niet met elkaar eens wat wij nou eigenlijk zijn. Zijn we nou een omnivoor, herbivoor, of fructivoor. En, je hebt ook nog de granivoor, de graanpikker. Ja, jouw leraar zegt dat de mens een omnivoor is, maar weet je dat mensen die als een omnivoor leven, meestal problemen hebben met hun spijsvertering? Als de mens zou leven als een fructivoor, heeft hij geen problemen met de spijsvertering’. Even was het stil, maar toen begon ze zich weer te verdedigen met dat ze toch een omnivoor was, want de leraar heeft dat nu eenmaal gezegd. ‘Ja ik begrijp, dat je de les van je leraar moet volgen, anders krijg je een onvoldoende, maar ik zou wel eens met hem hierover in discussie willen gaan’ , zei ik. ‘Maar Dunya heeft de leraar je ook verteld hoe de spijsvertering werkt’? Luister:

Het spijsverteringstelsel
Er zijn heel veel mensen die eten zoals een omnivoor, maar ook veel lichamelijke klachten/problemen hebben, die ze niet met hun spijsvertering associëren. Wat verstaan we onder de spijsvertering? Het woord zegt het al, de vertering van spijzen van geconsumeerde voeding. Hieronder wordt de vertering en het afbraakproces van je voedsel verstaan. Gezonde en de juiste voedingsmiddelen zijn voor de mens en het dier van uitermate groot belang, omdat gezondheid, vitaliteit en energie daaruit moeten voortkomen. Waarom zijn er zoveel mensen moe, lusteloos, energieloos? Vul maar in…

Voedingsmiddelen
Welke voedingsmiddelen zijn nou voor de mens het juiste om een goede spijsvertering, een optimale gezondheid te verkrijgen, om niet in de problemen (ziektes) te komen? Welke voedingsmiddelen zijn voor dieren geschikt en waarom eet de mens en het dier verschillende voedingsmiddelen?
Mensen en dieren eten wel dezelfde voedingsstoffen. De vertering en stofwisseling verloopt wel op dezelfde manier, maar er is een groot verschil bij mens en dier in de voedselkeuze, de maag en het darmstelsel. Het dier in de natuur gebruik zijn instinkt bij zijn voedselkeuze, de mens laat zich leiden door zijn verstand en de reclame, omdat bij de mens, door zijn levenswijze, het instinkt bij zijn voedselkeuze, praktisch weggevallen en verwaarloosd is. Bij de mens en het dier komen verschillende spijsverteringstelsels voor. Er zijn fructivoren (vruchteneters), carnivoren (vleeseters), granivoren (graanpikkers), herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters), ieder met een verschillend spijsverteringsstelsel, waarvoor bepaalde voedingsmiddelen geschikt zijn.

Laten we de spijsvertering van de fructivoor en carnivoor bespreken

De Fructivoor
De oermens (hominid) was en de mens is, net zoals de hogere apensoorten, al eeuwen een vruchteneter, een fructivoor, dat wil zeggen dat zijn spijsverteringsstelsel daarop aangepast is en dat hij dit voedsel het gemakkelijkst, zonder problemen kon en kan verteren. Jaren later heeft de mens, na de oermens, zich moeten bij voeden met andere voedingsstoffen zoals planten, vlees en vis (de jacht en visvangst) en weer later met graanproducten om te kunnen overleven. Het spijsver-teringsstelsel van de mens heeft zich daar niet bij aangepast, integendeel uit onderzoekingen is gebleken dat al in het verre verleden bij mensen, doordat zij andere voedingsstoffen tot zich te na-
men, al spijsverteringsproblemen voordeden.

De Carnivoor
Zo is de spijsvertering en het maag-/darmstelsel van een vleeseter (carnivoor) totaal anders dan dat van de mens (fructivoor). Het maagzuur van een carnivoor kan zeer agressief zijn en ligt 10 tot 20 keer hoger, om de eiwitten (vlees) te kunnen verteren dan bij de niet carnivoren. Botten en been-
deren (calcium, alkalische stoffen) zorgen weer voor een neutralisatie van deze eiwitten (verzurende werking). Het darmstelsel en de transittijd van de spijsvertering van een carnivoor is glad en vrij kort. Denk maar eens aan een kat die altijd met zijn poten haar behoefte wilt begraven, omdat het gaat stinken en rotten. Hier zie je een groot verschil tussen de spijsvertering, van de carnivoor (vleeseter) en een fructivoor (oermens), en de verteringsproblemen die hierdoor bij de mens kunnen ontstaan.

wordt vervolgd.

Sophie


zondag 8 april 2012

Is afslanken en biologische voeding een hype


Is afslanken en biologische voeding een hype?

Afslanken, ik noem het liever slank worden en toch lekker gezond eten. Want met gezonde biologische voeding en beweging krijg je het juiste gewicht, het juiste model zoals je zou willen zijn. Maar dat niet alleen, met gezonde voeding zit je goed in je vel, ben je ontspannen en kun je stress en spanningen van buitenaf beter aan. Je durft voor jezelf op te komen, je werk met collega’s gaat ontspannener evenals de werkdruk.

Het biologische schilletje, salvestrolen

Heerlijk dat we biologisch kunnen eten. Het heeft een voordeel op reguliere voeding waar veel minder gezonde stoffen in voor komen. Reguliere planten worden gewoonlijk bespoten met pesticiden  waardoor de plant zijn eigen weerbaarheid niet meer aanmaakt. Alleen in biologische groenten, fruit en kruiden vinden we nog het stofje salvestrolen. 
Hoe komt dat? 
Biologische planten ontwikkelen salvestrolen om hun immuniteit te verhogen, om stressoren van buitenaf te kunnen weerstaan. Voor ons is dat stofje, dat behoort onder de fytoalexinen, juist zo geweldig. Het is namelijk een tumordodend stofje met een celherstellend vermogen. Omdat salvestrolen een kankerremmende werking hebben, moeten we daar preventief gebruik van maken. Biologische appels, peren en ander fruit niet schillen maar goed wassen en met schil eten. Dat kunnen we niet met bespoten fruit en groenten, want dat is meestal doordrongen met pesticiden en helaas bevat dat nog nauwelijks de kankerwerende salvestrolen (tien procent). Dit is een wetenschappelijk onderzoek van  prof. Dan Burke en prof Gerry Potter. Salvestrolen kunt u ook als suppletie verkrijgen.

Wie vertelt mij nog dat biologische voeding onzin is?


Sophie

Meer adviezen en recepten vind je in:
‘Slimme voeding’: ISBN 978-90-79878-01-7
’Anti-aging: de steen der wijzen’: ISBN 978-90-79878-04-8
'Lang en vitaal Leven': ISBN 978-90-79878-05-5