woensdag 29 mei 2013

De zelfdenkende darm, vervolg



Voedselcombinaties:
Veel mensen drinken ’s ochtends koffie om hun darm te activeren en zich te kunnen  te ontlasten. Dat is niet de juiste manier. Ontlasting moet spontaan uit de darm, door een gezonde darmwerking komen en niet om de darm te activeren met cafeïne.

Water tekort:
Bij een tekort aan water ontstaat in de darm uitdroging, een droge stoelgang. De darm heeft voldoende water nodig om te kunnen werken. Zuurstofrijk water is belangrijk voor de darm en de cellen. Na zuurstof uit de lucht is water de tweede essentiële stof die wij zo hard nodig hebben. Zonder water is er geen leven mogelijk. Veel mensen drinken veel te weinig water en als zij dorst hebben drinken zij cola, frisdrank, bier of andere zuurvormende dranken. Veel mensen kennen niet meer het gevoel tussen honger en dorst, waardoor zij -zonder dat zij het weten- aan ernstige uitdroging gaan lijden, want zuurvormende dranken drogen uit. Niet alleen de cel, maar ook de darm is daar de dupe van.

Ballaststoffen:
Bij een tekort aan ballaststoffen in de darm ontstaat eveneens een trage  stoelgang. Fruit, groenten, tarwekiemen, kokosvezels, zaden en pitten, abrikozen enzovoort, geven veel ballaststoffen en een goede darmwerking. Tarwevezels vermijd u beter, tarwevezels irriteren op de duur de darm en bezitten niet de kiemkracht van tarwekiemen.

Vetten:
Te weinig vetten geven ook een trage stoelgang of verstopping. De darm heeft gezond vetzuur nodig voor de transport van de feces. Plantaardige vetzuren geven de darm soepelheid en vooruitgang om te bewegen. Vooral plantaardige natuurlijke vetzuren zoals kokos- en palmolie, maar ook noten, zaden en pitten. Dierlijke vetten, transvetten (bewerkende vetten), het verhitten van meervoudige onverzadigd vetten, zijn niet gezond voor de darm, het verhoogt het cholesterol en belast en vervuilt de darm.

Eiwitten:
Vlees en vis zijn eiwitten en bezitten geen vezels. Eiwitten werken verzurend in de darm en het lichaam. Veel vlees en vis verstoren het evenwicht –verhoudingen- van de goedwerkende darmbacteriën. En over het algemeen wordt dat gegeten in een combinatie met koolhydraten (aardappelen en/of brood), wat juist een verkeerde voedselcombinatie is voor een goede vertering in de darm.
Ook in restaurants worden veel verkeerde voedselcombinaties gegeven, teveel vlees of vis, brood en aardappelen en er wordt te weinig, smaakvolle groenten geserveerd. Zij houden geen rekening met de gezondheid van uw darm. Er wordt van alles gegeten: vlees of vis met aardappelen, een paar wijntjes en een toetje van suiker en/of zuivel er nog eens boven op. Koffie  met koekjes  en / of chocolaatjes na. Kunt u zich voorstellen zo mix in de darm? Oei! Dat is niet goed voor uw darm en nou niet bepaald uitnodigend om uit eten te gaan.

Beweging:
Beweging is belangrijk om de darmwerking te activeren en de afvalstoffen af te voeren. Wandelen, golfen, zwemmen activeren de darmbeweging en de stoelgang. Doe iedere dag minstens een half uurtje aan beweging, de darm en conditie zal u dankbaar zijn. Helaas worden ook bij veel mensen met een zittend beroep te weinig aan beweging gedaan. 44 Procent van de Belgen lijden aan overgewicht. Daar is toch wat aan te doen?

Stress, psychische spanningen:
Stress, psychische spanningen, zowel zakelijk als huiselijk moeten wij zoveel mogelijk vermijden. De darm houdt van ontspanning. Stress geeft krampen en spanning, de darm raakt uit zijn evenwicht en stopt met werken. Dat is niet best. Stress komt veel voor, ontspanning is een noodzaak, zowel bij ouderen als bij kinderen. Doe gezamenlijk wat aan sport, ontspanning, yoga of meditatie en neem tijd voor spelletjes met de kinderen. Plan iets om met zijn allen leuke dingen te doen, dat geeft bovendien een hecht gezinsverband.

Geneesmiddelen:
Ook medicijnen zijn een belasting voor de darm en kunnen de darm uit hun evenwicht brengen. Het gebruik van probiotica is niet alleen bij antibiotica een must, maar ook bij darmklachten om de goede darmbacteriën te activeren.

De vuilnisbak:
Gebruik uw darm niet als vuilnisbak om er van alles in te stoppen. Een vuilnisbak maakt u regelmatig schoon anders kruipen de bacteriën eruit en gaat het stinken, zo werkt dat ook met uw darm. Wees kieskeurig met wat u eet. Drink veel zuurstofrijk water en wees spaarzaam met het eten van vlees, vis en zetmeelproducten.
 Maak uw darm regelmatig schoon door één detox-dag in de week te houden:
-’s morgens: drink een glas zuurstofrijk water, daarna een glas zuurstofrijk water met een volle eetlepel ongefilterd appelazijn. Na een half uur, eet alleen een of twee stuks fruit
-’s middags: drink een kwartier vooraf een glas zuurstofrijk water met een volle eetlepel ongefilterde appelazijn. Eet een kleine lichte vegetarische salade (geen koolhydraten)
-’s avonds: drink vooraf een glas zuurstofrijk water met een volle eetlepel ongefilterde appelazijn. Eet een kleine maaltijd van rauwkost of verschillende gestoomde groentjes met kruiden (zie recepten)
-Drink gedurende de dag anderhalf liter vitaal water.

Temperatuur:
Kouvatten op de darm kan vervelende darmklachten geven, verwissel dat niet met verkeerde voeding. Door kou te vatten krijgen de slechte bacteriën de kans om zich te ontwikkelen, uw wordt koortsig en ziek. Kleed u bij koud weer warm aan en zorg altijd voor een goede bedekking van de buik en rug.

Regelmaat:
Door op regelmatige tijden rustig te eten geeft u de darm de tijd voor een goede ritmische stoelgang. Werk daaraan.

‘Zo gezegd alles op zijn tijd, ook mijn stoelgang.’ zegt het zelfdenkende brein.

De darm, uw tweede brein


De zelfdenkende darm, ‘uw tweede brein’ of zoals een oude wijsheid zegt: ‘De dood schuilt in de darm’. Twee gezegdes die beide leiden tot nadenken. Waarom is de darm zo belangrijk in uw gezondheid, in uw leven? Alles gaat toch gewoon zijn weg, wat erin gaat, komt er vervolgens toch weer uit? Is dat zo?

Sommige mensen vinden het heel normaal om één keer in de drie of vier dagen een stoelgang te hebben. Dat is het niet. Normaal is na iedere maaltijd. Wij zijn zo gewend geraakt aan het consumeren van veel en lux voedsel, dat wij geen rekening meer houden met onze zelfdenkende darm, wat die kan verdragen en verteren.

De dood schuilt in de darm

Darmconditie
Uw darm is uw gezondheidsmeter. Hoe gezond is uw darmconditie? Een goede samenstelling, de juiste evenwicht van de darmbacteriën is van groot belang het functioneren van de spijsvertering en stofwisseling in een gezonde darm.
In de darm huizen tal van bacteriën, zo’n 750 gram, meer dan tientallen keer aan lichaamscellen en die allemaal in een goede harmonie met elkaar leven.

Wat doen darmbacteriën
Darmbacteriën hebben veel functies:
-zij zorgen voor een goede vertering
-dat de darmslijmvlies in een goede conditie blijft, zodat er een goede doorlaatbaarheid is voor de voedingstoffen
-dat mineralen worden omgezet tot andere stoffen zoals: enzymen en het produceren van de B- en K-vitamines
-dat er een goede immuniteit heerst tegen vreemde stoffen zoals: toxinen en ziekmakende indringers; bacteriën, schimmels en medicijnen.
! Vergeet niet dat uw immuniteit voor 80% uit de darm komt.

Hoe belangrijk zijn voedingsstoffen

Evenwicht van de darmbacteriën
Welke voedingsstoffen brengen de darmbacteriën uit hun evenwicht?
Verkeerde voedselcombinaties, alcohol, frisdranken en te weinig water, verkeerde vetten: transvetten; teveel eiwitten; vlees en vis, suiker en zoetstoffen, cafeïne, nicotine, E stoffen en stress.
Al wat in uw darm komt, komt in uw lichaamscellen die gezond moeten kunnen leven en werken. Raakt de darm vervuilt met allerlei giftige stoffen zoals toxines, pesticiden en andere chemische stoffen dan komt dat ook in de lichaamscellen.
Zo’n vervuiling merken wij door:
-huidproblemen
-allergie
-lichamelijke klachten
-moeheid en depressie
-verminderde weerstand,
 -of op de lange duur tot uiting in een (chronische) welvaartziekte.
Is dat gezond? Is het niet verstandig om op te letten met wat wij in onze darm stoppen, met wat wij eten en drinken? Hieruit blijkt hoe belangrijk het is wat voor voeding wij eten en dat gezonde biologische (zonder pesticiden of andere chemische bespuitingen) voeding een must is om gezond te kunnen leven, om de darm, onze gezondheidsmeter, zo gezond mogelijk te houden.

Acceptatie van de darm
Voedselkeuze
De dood schuilt in de darm, wil zeggen dat de darm niet zomaar alles accepteert. Het (zelfdenkende) darmbrein denkt na met wat het u geeft. Het begint al met uw voedselkeuze met wat u eet, drinkt en voedselcombinatie. Want bij een verkeerde voedselcombinatie ontstaat geen goede darmvertering met als gevolg dat er verrottingsverschijnselen en darmgassen ontstaan. De darm gaat protesteren. Darmklachten zoals: een opgezette buik, opgeblazen gevoel na het eten, krampen, darmverstopping en stinkende darmgassen zijn vaak de gevolgen van de darmprotesten. Hoelang gaat dat door? Is dat normaal?
Verkeerde voedselcombinaties en darmklachten hebben met elkaar te maken. Hier wordt vaak niet op gelet.


wordt vervolgd,

SOPHIE

'Slimme voeding' ISBN 978-90-79878-01-7
'Anti-aging: de steen der wijzen' ISBN 978-90-79878-04-8
'Lang en vitaal leven' ISBN 978-90-79878-05-5