zondag 10 november 2013

Blaasontsteking


Blaasontsteking een veel voor komend verschijnsel dat door verschillende oorzaken kan ontstaan. Wat is de beste remedie en wat kun je preventief daaraan doen?

E. coli: zowel goedaardig als kwaadaardig
De meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking (cystitis) ontstaat door de E. coli bacterie (Escherichia). De E. coli is normaal gesproken altijd in de darm aanwezig en is nodig voor het verteren van voedsel en het produceren van vitamine K.  Als de darm ontlast, komen er zo’n gemiddeld tien miljard van deze bacteriën mee. Bij ieder toiletbezoek moet je bijzonder goed, schoon en attent zijn op hygiëne, want bacteriën kunnen makkelijk ontstekingen veroorzaken bij onhygiënisch handelen. Kijk altijd goed uit als je naar een onbekend toilet gaat. Ga nooit op een toiletbril zitten, of gebruik in het hoognodig geval een papieren toiletbrildoekje, dat je, voor geval van nood, altijd bij je moet hebben.

Het overbrengen van de E. Coli
De E. Colli kan namelijk via de anus, de urinebuis en vervolgens de blaas binnendringen, waar hij zich hecht aan de blaaswand. Blaasontsteking komt veel bij vrouwen voor, hoewel het eveneens bij mannen voor kan komen. Eveneens kan de E. coli bacterie makkelijk overgebracht worden bij onhygiënisch vrijen. Veel vrouwen kunnen infecties oplopen door voor en na het vrijen niet te plassen en wassen. Andere oorzaken kunnen zijn: onvoldoende water drinken, blaasstenen, irriterende voedingsstoffen, zwak immuunsysteem of geneesmiddelen.

Preventief voorkomen van blaasontstekingen.
Veel voorkomende blaasontstekingen kun je preventief behandelen door dagelijks na het douchen je genitaliën in te smeren met extra vierge kokosolie (aanbrengen op de huid van de vagina en de blaasstreek). Daarnaast kun je verschillende voedingsmiddelen gebruiken: de essentiële enkelvoudige suiker mannose, sesamzaad, verse cranberries (diepvries) of het supplement Cranberry-Acerola, vitamine C, maar hier moet je dan heel veel van gebruiken. Dus prefereer ik liever iedere dag: sesamzaad (kleefvallen voor de E-coli) en cranberries. Ook gefermenteerde soja, tempé, vindt de E. Coli zeer aantrekkelijk, maar tempé hoogstens 2 keer per week nuttigen en natuurlijk altijd biologische tempé. Zodra je enigszins voelt dat je een blaasontsteking krijgt, dan meteen mannose gebruiken (zorg dus dat je dit altijd in huis hebt als blaasontsteking veelvuldig bij jou voor komt).

Voedingsvezels
Volgens het onderzoek van Wageningen: ‘Voedingsvezels als vallen voor schadelijke darmbacteriën’. “De tot nu toe meest beschreven verbinding waaraan bacteriën hechten is: mannose. De bacteriële adhesiefactor die mannose herkent en bindt heet ‘F1 fimbria’ en kan bij diverse E. coli- en Salmonellabacteriën worden aangetoond”.
Vervolgens: “Het gezondheidsbevorderende effect van onder andere sesamzaad kon voor varkens in een infectiestudie met E. coli K88(F4) worden bevestigd”.
Meer over het onderzoek: “Soja bijvoorbeeld, is een geschikt substraat voor aanhechting van de varkenspathogeen E. coli K88(F4). Echter, als soja gefermenteerd wordt tot tempé met behulp van de schimmel Rhizopus microsporus LU 573, wordt hij dubbel zo aantrekkelijk voor de hechting van de E.coli K88(F4)”.

Gebruik preventief dagelijks voedingsvezels
Kleefvallen voor de E. Coli zijn de suikerbouwstenen die voor komen als een bestanddeel van de koolhydraten in de hemicellulosen (belangrijke vezelachtige componenten van de celwanden in planten) en in het reservevoedsel dat in zaden zit opgeslagen. Door deze ongebruikelijke suikers worden bacteriën misleid en het alternatief aanhechtingsmateriaal maakt een mogelijkheid om als natuurlijk receptor bacteriën te binden.
Gebruik dagelijks: sesamzaad, zaden en pitten in je smoothie, op je fruit of over je eten (zie ochtend-mix in mijn boek: ‘Lang en vitaal Leven’). Voldoende drinken, je immuniteit versterken door supplementen en het gebruik van extra vierge kokosolie. Daarnaast iedere dag het supplement: Cranberry-Acerola en vitamine C-1000.

Toen ik na mijn vele blaasontstekingen deze leefwijze heb opgezet, heb ik geen blaasontsteking meer gehad. En, hopelijk ook niet meer krijg.

Sophie
Sophie van Baarsen,
Orthomoleculair Suppletie Adviseur; voedingsdeskundige
www. food-health.be
‘Slimme voeding’ ISBN 978-90-79878-01-7

’Anti-aging: de steen der wijzen’ ISBN 978-90-79878-04-8

‘Lang en vitaal leven’  ISBN 978-90-79878-05-5