zondag 31 maart 2013

Wat doe je bij overgewicht



Bij overgewicht ben je gevoelig voor allerlei gezondheidsrisico’s zoals diabetes 2, vroeger noemde men dat ook wel ouderdomssuiker, dat steeds meer voorkomt, zelfs al bij jonge kinderen. Het probleem van overgewicht is dat in de loop der jaren allerlei laaggradige ontstekingen in het lichaam gaan ontstaan, die het begin kunnen zijn van hartkwalen, diabetes 2, verhoogde bloeddruk, cellulitis, kanker...

In het algemeen ligt het oorzaak van overgewicht in het gebruik van slechte voeding, te veel koolhydraten, geen verzadigingsgevoel van het eten, slechte bewerkte vetten, kant en klare voeding, verpakte voeding met veel additieven, het eten van allerlei tussendoortjes, snacks, veel fris- en light-dranken en medicijnen gebruik. Daarbij komt dat er te weinig aan beweging en sport wordt gedaan.

Onderzoekers van de Universiteit van West Virgina schrijven in een wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine, dat ondanks de medische vooruitgang babyboomers  (mensen die geboren zijn in de eerste twintig jaren na de 2de wereldoorlog) op het ogenblik minder gezond en fit zijn dan hun ouders op die leeftijd. De helft van de babyboomers krijgt te weinig beweging in vergelijking met hun ouders, ze hebben vaker overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes. Momenteel worden ze wel ouder, maar de kwaliteit van hun leven, de algemene gezondheid, is er niet beter op geworden. Zo heeft 39 procent van de onderzochte babyboomers ernstig overgewicht en 16 procent diabetes. Bij de vorige generatie kwam 29 procent overgewicht voor en 12 procent diabetes. En tegenwoordig hebben 2 keer zoveel babyboomers op middelbare leeftijd (tussen de 46 en 64 jaar) een rollator of wandelstok nodig. Het voordeel bij babyboomers is dat ze minder roken en minder vaak een hartaanval  hebben, aldus hoofdonderzoeker Dana King in het Britse tijdschrift New Scientist.

Ondervoeding
Waar weinig over wordt gesproken en wat je van je dokter niet hoort is, dat als je overgewicht hebt, je toch aan ondervoeding kunt lijden. Vreemd? Je mist namelijk voldoende gezonde stoffen zoals vitamines, mineralen, bioflavonoïden, essentiële oliën en gezonde vetten, voor de goede werking van je cel. Door een tekort aan essentiële en vitale voedingsstoffen kan je cel niet meer goed functioneren. We noemen dat ondervoeding, een slechte voedingstoestand. Ondervoeding kunnen ernstige gevolgen hebben, onderschat dat niet.
Hoe je dat kunt merken? Bij ondervoeding komen vaak verschillende symptomen voor zoals: depressiviteit; lusteloos; kouwelijk zijn; dunne, bleke, vale huid; ingevallen wangen en holle ogen; verminderde eetlust in vitale voeding, vermoeidheid...

Wat kun je gaan doen?
De enige manier om je overgewicht te verminderen en de essentiële voedingsstoffen weer op peil te brengen is, een gezonde leefwijze aan te nemen met de juiste voeding. Dat bestaat uit biologische gezonde verzadigde- en onverzadigde vetten, fruit, groenten, noten, zaden en pitten die voldoende voedingsstoffen bevatten. Neem daarbij zuurstofrijk water, voldoende dagelijkse beweging, sport, rust en extra suppletie om je vitaminetekorten aan te vullen.

Vind je het moeilijk om hiermee te beginnen? Neem dan contact op met een voedingscoach, -deskundige om je hiermee te begeleiden, want je kunt je energie, vitaliteit en gezondheid weer opbouwen door een ander leefwijze aan te nemen.

Draai die knop om en doe het voordat je klachten krijgt en in de problemen komt.

Sophie
Meer adviezen en recepten vind je in:
-Slimme voeding ISBN 978-90-79878-01-7

-Anti-aging: de steen der wijzen ISBN 978-90-79878-04-8
-Lang en vitaal leven  ISBN 978-90-79878-05-5